profile contact me pictures story follow

disclaimer
Assalamualaikum. Im Zaty Zahiruddin. I do love taking pictures and i loveeeee photography as well.

Arigatou
Template was made by
Miichiko. Thanks to Pixel-diary for the cute pixels and icons.


Rokok dan shisha.
6.16.2012 | 0 comments
Assalamualaikum.
Hari ni, aku nak share pasal rokok and shisha. Untuk guys-guys yang dah lama merokok, untuk hot girls yang hisap shisha dgn pakwe kat warung tiap weekend, better korang STOP lah.


Well, what is rokok ?
Rokok adalah silinder yang diperbuat daripada kertas yang berisi daun-daun tembakau *and banyak chemical compounds yang berbahaya. Rokok usually dijual dalam sebuah kotak kecil. Kalau kauorang perasan kan, kebanyakkan kotak rokok yang dijual kat Malaysia ni, terdapat gambar-gambar yang show the advantanges of the rokok. Right ? Like this.

Kan dah ade tunjuk bahayanyeeeeeeewww rokok ni, but you still smoke. WHY ?
Asap tembakau dalam bentuk rokok, paip dan cerut cause kanser paru-paru, emfisema, dan lain-lain penyakit pernafasan. Sebenarnya, merokok menyebabkan 90% sebab dapat kanser. Merokok menyumbang kepada penyakit jantung.ia meningkatkan risiko strok oleh hampir 40% di kalangan lelaki dan 60% di kalangan wanita. WELL, merokok adalah satu ketagihan. Sebab tu asyik na merokok je. Tak sampai 30 minit, sebatang lgi tambah. -.-
Asap tembakau mengandungi nikotin, sejenis dadah yang menyebabkan ketagihan and can make it very hard,..... but not impossible to quit.


Then, what is hookah ?
Kalau macam ni, korang kenal kan ? Banyak ada kat warung-warung, selalu take it when weekend. Pernah sekali aku dinner kat sebuah kedai makan ni. PELIK, sebab gurls pon ade yang hisap shisha. Hurm, dalam hati ' cubaan bunuh diri tu'. Right? 



"Kuala Lumpur health department deputy head Dr Sellehudin Abu Bakar said Shisha was tobacco mixed with molasses and fruit flavours and tobacco product in any form contained nicotine.
He said all tobacco products were equally dangerous as it contained more than 3,500 chemicals of which 200 were toxic and 43 were carcinogenic. " THESTAR.COM.MY
UNTUK MUSLIM.

Fatwa Kebangsaan pon  telah memutuskan bahawa merokok adalah HARAM dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan.


 Firman Allah swt dalam Surah al-A’raf ayat 157 yang bermaksud; “ Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk”.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “ Tidak boleh memberi mudharat dan membalas dengan kemudharatan”. (Hadith riwayat Ahmad, Malik, Ibn Majah dan al-Daraqutni)

Sedangkan Ustaz Azhar Idrus pon ada banyak cakap, yang rokok tu haram, lagikan shisha.

Check this out. Aku suka tengok diaorang sampaikan dakwah, vidoe best.  Even still school student.





By : Ustaz Azhar Idrus

Mazhab Hambali HARAM sudoh, mazhab Syafie kalau membawa kepada batuk, haram jugak. Kita ikut mazhab Syafie.

Search MORE.
SHISHA AND ROKOK
KESAN MEROKOK
WHAT IS SHISHA
Mengikut fatwa


FUTURE
PAST